piątek, 8 kwietnia 2011

ZARODKI PSZENNE- DIETA STRUKTURALNA

TYM  RAZEM  Z  INNEJ BECZKI - MOWA  TUTAJ   O   NATURALNYM   KONCENTRACIE     MULTIWITAMINOWYM.

W 100g mąki oczyszczonej i w 100g zarodków pszennych
  • Witamina E (mg) - 0,3 (mąka), 24,7(zarodki)
  • Witamina B1 (mg) - 0,06,  2,00
  • Witamina B2 (mg) - 0,03,  0,72
  • Witamina B6 (mg) - 0,7, 4,5
  • Niacyna (mg) - 0,18, 4,00
  • Kwas foliowy (mg) - 10,0, 520,00
  • Potas (mg) - 108, 837
  • Wapń (mg) - 15, 69
  • Magnez (mg) - 10, 250
  • Żelazo (mg) - 1,3,  8,0
  • Cynk - 1050, 12000
  • Miedź - 170, 950
  • Mangan - 538, 11420
  • Selen - 19, 110
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH
Zarodki pszenne zawierają w 100g 312 kcal, 26,6g białka, 9,2g tłuszczu i 48,1g węglowodanów, z czego 17,8 to węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik. Niezwykle bogatą zawartość witamin i minerałów w zarodkach przedstawia zamieszczona wyżej tabelka.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
- witamina B1 chroni przed zapaleniami stawów i depresją oraz przed rozwojem katarakty
- witamina B6 przywraca równowagę hormonalną, chroni przed infekcjami i hamuje wzrost komórek nowotworowych
- biotyna pomaga utrzymywać stały poziom cukru we krwi
- cholina obniża poziom cholesterolu oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- witamina E zwana witaminą młodości jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega m.in. chorobom serca, zapaleniom stawów, cukrzycy, nowotworom zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą, łagodzi dolegliwości dermatologiczne oraz zwiększa odporność na wirusy.

WPŁYW NA ODCHUDZANIE
Zarodki pszenne są produktem niezwykle korzystnym dla osób odchudzających się, ponieważ zapobiegają niedoborom naturalnych witamin i minerałów, co jest niestety częste w dietach niskokalorycznych, a niejednokrotnie stanowi przyczynę problemów z przemianą materii i skłonności do tycia. Dodanie do koktajli nawet niewielkich ilości zarodków pszennych uchroni nas przed niedoborami ważnych składników, dostarczając jednocześnie niewiele kalorii. Idealne połączenie ważnych witamin i minerałów powoduje, że mogą one zostać w pełni wykorzystane przez organizm. Na przykład witamina B6, aby mogła zostać w pełni wykorzystana przez organizm, potrzebuje magnezu, witamina E najlepiej działa w obecności selenu, manganu i witamin z grupy B.
Konsekwencją niedoborów niezbędnych składników pokarmowych w niewłaściwej diecie odchudzającej jest efekt jo-jo oraz napady „wilczego głodu”, którego powodem jest konieczność uzupełnienia nie tyle kalorii, co niezbędnych składników odżywczych, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zarodki pszenne najskuteczniej chronią przed atakami niepohamowanego głodu.

PRZEPISY KULINARNE
Surówka piękności Składniki: Po 1 łyżce stołowej: zarodków pszennych, płatków owsianych, otrąb pszennych, lnianych płatków śniadaniowych, rodzynek, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru, 1 utarte jabłko, banan lub pomarańcza, ewentualnie miód. Wszystkie składniki wymieszać.

Omlet z zarodkami
Składniki: 50 g prażonych zarodków, 25 dkg rodzynek, 2 jaja, szczypta proszku do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy, 5 łyżek mleka.
Przepis: Jajka ubić, dodać pozostałe składniki, piec na wolnym ogniu, najlepiej na patelni dwustronnej.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Białko 34,50g
Węglowodany przyswajalne 16,73g
Błonnik pokarmowy 26,45g
Tłuszcz ogółem 9,76g
W tym:
kwasy nasycone 21%
kwasy jednonienasycone 12%
kwasy wielonienasycone 67%
Wartość energetyczna 234 kcal (1232 kJ)

PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS DIETY STRUKTURALNEJ

800 kcal

Śniadanie 150 kcal:
Zmiksować:

- 175 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

- 10 g otrąb pszennych

- 150 g malin

II Śniadanie 100 kcal:
- 20 g mieszanki pestek dyni i słonecznika (po 10 g)

Obiad 300 kcal:
- zupa warzywna 15 kcal

- 100g wątróbki drobiowej z duszoną cebulką (100 g wątróbki drobiowej obtoczyć w łyżeczce mąki pszennej i usmażyć na łyżce oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodać 50 g cebuli)

- surówka z pora lub cykorii 200g (pokroić 200 g cykorii i zetrzeć 50 g jabłka, wszystko wymieszać i skropić sokiem z cytryny)

Podwieczorek 100 kcal:
- 200 g kiwi (3 średnie)

Kolacja 150 kcal:
- ELIKSIR POMARAŃCZOWY 150 kcal

-200 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)

-15 g zarodków pszennych

-10 g moreli suszonych (wcześniej namoczonych ok. 1 godz.)


JA OSOBIŚCIE STOSUJE GŁÓWNIE NA SUROWO: POSYPKA NA KANAPKI, WYŚMIENITE DO JOGURTÓW, DO ZUP, NA DANIA GŁÓWNE Z KASZ, MAKARONÓW JAK I PODPIEKANE Z DANIEM GŁÓWNYM.
Oprócz tego Do sałatek dodaję cuda natury, szeroko pojmowane, czyli np. kiełki, sezam , nasionka,zioła, ale unikam soli.!!!!!

SPOSOBÓW JEST MNÓSTWO A WASZ JAKI JEST ULUBIONY?? ;-)


PODSUMOWANIE: zdrowy, odżywczy składnik diety do tego tak tani. Warto spróbować:)

źródło: http://diety.wieszjak.pl/dieta-strukturalna/218842,Zarodki-pszenne.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz